XS
SM
MD
LG

Počinje borba za evropsku titulu

Svečanim otvaranjem na glavnom zrenjaninskom trgu, uz prisustvo zvanica iz Sportskog saveza Srbije, Vazduhoplovnog saveza Srbije, Svetske vazduhoplovne federacije i grada Zrenjanina, optpočelo je Evropsko prvenstvo u vazduhoplovnom modelarstvu koje se do petka održava u Aradcu. 

Otvaranje EP u Zrenjaninu (Foto: Grad Zrenjanin)

Zvaničnici na otvaranju takmičenja (Foto: Grad Zrenjanin)


Pristigavši iz 30 zemalja Evrope, oko 260 takmičara se sinoć okupilo na glavnom trgu u Zrenjaninu da bi prisustvovali svečanom otvaranju Evropskog prvenstva u slobodnoletećim modelima. Njima su se pridružili i članovi organizacionog tima koji broji oko 95 ljudi. Stojeći pored zastava svojih zemalja i mladih volontera iz Zrenjanina i cele Srbije, predstavnici nacionalnih timova sinoć su imali priliku da se susretnu i zvanično pre nego što od danas počnu da odmeravaju snage na terenu. 
Predsednik Vazduhoplovnog saveza Srbije, Labud Bulatović pozdravio je sve učesnike i istakao da zajedno tvore jednu divnu sportsku sliku. U ime glavnog organizatora ovog takmičenja, Bulatović je naglasio da je mnogo vremena i truda uloženo da se Srbiji dodeli organizacija ovog takmičenja, a potom je usledio velikki rad na priprema oko evropskog prvenstva. 
Organizacija takmičenja ovog obima je naravno gotovo nemoguća bez podrške Ministarstva omladine i sporta i Sportskog saveza Srbije.     Dane Korica, v.d. generalnog sekretara Sporskog saveza Srbije zahvalio je na otvaranju takmičarima što su došli u Srbiju i poželeo im mnogo sportske sreće i fer nadmetanja. Podsetio je da SSS kao najmasovnija sportska organizacija u Srbiji dugo podržava modelarski sport i rad Vazduhoplovnog saveza Srbije. Korica je tom prilikom podsetio i da u ovom trenutku želje ka što boljim sportksim rezultatima idu i prema našim sportistima koji se nalaze u Riju na Olimpijskim igrama. 
Duško Radišić, zamenik gradonačelnika Zrenjanina je istakao da je ovaj grad pored toga što je kulturni i sportski centar Vojvodine ujedno i grad sjajnih domaćina i da se nada da su oni koji su prisustvovali prethodna dva dana na takmičenju za svetski kup „Memorijal Đorđe Žigić“ već imali priliku da se u to uvere, a da će ostali iskoristiti tu šansu u narednim danima. Radišić se zahvalio i na prilici da grad ugosti ovako veliko takmičenje, po broju takmičara verovatno najveću sportsku manifestaciju u Srbiji ove godine. 
 U ime Svetske vazduhoplovne federacije, takmičenje je svečano proglasio otvorenim predsednik žirija, Gerd Vebeking koji je posetio da se godišnje u modelarstvu održi 13 evropskih i svetskih prvenstava (u različitim klasama). Svega pet zemalja u svetu se javlja da bude domaćin ovih takmičenja. Gledajući statistiku u poslednjih deset godina, Poljska drži rekord, a za njom je kao najvredniji organizator – Srbija. „Stoga ne smememo uzimati zdravo za gotovo kada nas ugoste na sjajnom terenu, a uz to imamo sreću da imamo i odlično vreme i vetar koji pogoduje našim modelima. To je retkost i stoga se zahvaljujem Vazduhoplovnom savezu i gradu Zrenjaninu što su nam pružili priliku da se takmičimo“, istakao je Vebeking pred intoniranje himne. 
U divnom zdanju gradske kuće i vrtu je po završetku svečanosti upriličen koktel za vođe nacionalnih timova čiji je domaćin bio grad Zrenjanin. 
Na ovom takmičenju, Srbiju će predstavljati Radoje Blagojević, Slavko Savić, Mića Tica, Svetozar i Bojan Gostojić, Radoje Blagojević, Branko Bijelić, Dragan Lakić i Živa Kovački. Direktor takmičenja, Nikola Borovac kaže da je u jednoj od tri klase Srbija viđena za medalju.  
 

Ekipa Srbije na otvaranju Evropskog prvenstva u Zrenjaninu

Druženje na otvaranju EP


Sledeća vest
Derbi kraj Tise